Leczenie ubytków w zębach

Powstawanie ubytków to złożony proces – począwszy od utraty minerałów w zębach (demineralizacja), a skończywszy na widocznych dziurach. Próchnica zębów występuje również wtedy, gdy pokarmy zawierające węglowodany utkną między zębami i nie zostaną całkowicie usunięte podczas szczotkowania lub nitkowania. Głównymi przyczynami próchnicy są słodkie potrawy i napoje. Im więcej spożywanego cukru, tym więcej kwasu, który niszczy zęby. Cukier wpływa negatywnie na płytkę nazębną, osłabiając szkliwo, które wówczas staje się podatne na próchnicę. Za każdym razem, gdy jesz słodką przekąskę, Twoje zęby są narażone na uszkodzenie przez kwasy nawet przez 20 minut od ostatniego kęsa! Zrozumienie przyczyn próchnicy jest ważne, aby nauczyć się właściwego sposobu dbania o zęby. Oto, na co należy uważać:

  • słaba higiena jamy ustnej – nieregularne szczotkowanie zębów powoduje odkładanie się płytki nazębnej i niszczenie szkliwa;
  • tworzenie się płytki nazębnej – jeśli płytka nie jest usuwana regularnie, przylega do zębów i z czasem się rozrasta;
  • suchość w ustach – ślina pomaga zmywać płytkę nazębną z zębów. W przypadku jej braku płytka nazębna i bakterie na zębach mogą gromadzić się szybciej.
  • jedzenie i picie – kiedy jesz lub pijesz, węglowodany pozostają na Twoich zębach, dopóki ich nie wyczyścisz. Nawet po umyciu zębów możesz nie być w stanie usunąć wszystkich resztek jedzenia. Pamiętaj, aby regularnie myć zęby, zwłaszcza po wypiciu mleka lub sody zawierającej cukier lub po zjedzeniu suszonych owoców, suszonych płatków, twardych cukierków, karmelu, toffi, rodzynek, słodkich płatków i ciastek.